Framgångsrik inom trav

Passion för trav

Oavsett om man är kusk, ryttare, tränare eller hästägare finns det ett sätt nå framgång – att man älskar hästarna och trav mer än något annat. Sverige är en framgångsrik travnation med kuskar och tränare i världsklass. Förutsättningarna är goda med travbanor jämnt fördelade över landet, vilket bidragit till att förankra sporten i den svenska kulturen. Bland våra mest framgångsrika kuskar och tränare återfinns profiler som bröderna Nordin, Berndt Lindstedt, Håkan Wallner, Ulf Thoresen, far och son Goop, Stig H Johansson, Åke Svanstedt, Lutfi Kolgjini och Örjan Kihlström.

För att bli framgångsrik travkusk behöver man vara intresserad och lyhörd. Många av landets bästa kuskar har börjat sin karriär med ponnytrav i tidig ålder. Det hjälper till att skapa en känsla för sporten – och dessutom utveckla sin körförmåga. Som med allt annat blir man bättre med tiden, och för att bli bättre än sina konkurrenter måste man lägga manken till – det innebär ofta att man tränar mer än sina motståndare. Om du börjar med trav i tidig ålder har du därför en fördel gentemot andra. Med det sagt är det aldrig försent att börja med trav – kontakta närmaste travbana för att se vilka kurser som erbjuds.

Som travtränare behöver ditt intresse för hästar vara stort. Annars är förutsättningarna att lyckas dåliga. Att vara travtränare är en livsstil, med många arbetstimmar på tidiga morgnar och sena kvällar. För att lyckas behöver du ha en känsla för hästarna, att förstå vad som får dem att prestera och vilken träning de trivs med. Sedan handlar det även om att man har bra hästar i sitt stall, vilket underlättar om man har kontakter med hästägare som gärna investerar. Tyvärr har man ingen möjlighet, eller åtminstone dåliga, att lyckas som travtränare om hästarna inte håller högsta tävlingskvalitet. Trav kostar pengar. Om du vill bli framgångsrik hästägare underlättar det om du har stort kapital att arbeta med. Men inte ens då kan man vara säker på att lyckas. Hästar är djur och man kan aldrig veta på förhand hur de kommer prestera. Det tar för många större hästägare flera år innan den stora segern kommer.

trav